Het openbaar vervoer in Kusadasi en omgeving bestaat uit de Dolmus en de taxi. Voor de Turken is de bus het belangrijkste en meest gebruikte vervoermiddel. Het Dolmus-netwerk is goed georganiseerd en er zijn meer busondernemingen die dezelfde plaatsen aandoen. Een ideaal systeem waarmee je de hele omgeving binnen bereik hebt. In principe is het zo dat je nooit verder van een route bent verwijderd dan ongeveer 5 minuten. De Dolmus is een kleine bus met 10 tot 20 beschikbare zitplaatsen. Dolmus betekend letterlijk “vol” of “propvol”. De bestemming van de bus staat aangegeven achter de voorruit. De busjes rijden niet op vaste tijdstippen, maar tijdens het seizoen rijdt de Dolmus iedere 5 tot 10 minuten. In het centrum vindt je ook de bussen en reserveringskantoren die de verbindingen onderhouden met de grotere plaatsen. Vanaf het busstation kunt u met de bus naar bijna iedere bezienswaardigheid. In de toeristencentra rijden tegenwoordig goede en moderne busjes. Als u in de binnenlanden met een Dolmus wilt reizen kan het voorkomen dat het materiaal niet zo modern is.
Het gebruik van de Dolmus is eenvoudig. Als u een Dolmus ziet, steekt u uw hand op als teken dat u mee wilt. Als de bus niet vol is, dan stopt de chauffeur en kunt u instappen. U betaalt het tarief aan de chauffeur. Dit mag voor, tijdens of na de rit voor het uitstappen. De prijs is door de gemeente vastgesteld en geldt als enkele reis. Strippenkaarten bestaan niet in Turkije. Voor iedere rit moet opnieuw worden betaald. De prijzen hangen voor in de Dolmus. Het begin- en eindstation (Otogar) bevindt zich in het centrum.Wilt u de bus verlaten voor het eindhalte, dan roept u "stop", "halt" of "dur".
De taxi is een ander veel gebruikt vervoermiddel. Het is een stuk comfortabeler dan een Dolmus, maar ook een stuk duurder. Vergeleken met Nederland zijn ze nog steeds goedkoop. Alle taxi's hebben een meter, maar soms kun je met de chauffeur een prijs afspreken. S'nacht, tussen 24.00 en 6.00 uur, geldt een hoger tarief dat op kan lopen tot twee keer het dagtarief. De Taxi's zijn goed herkenbaar door hun gele kleur. Van tijd tot tijd ziet het geel van de Taksi's en je hoeft dan ook niet lang te wachten op een beschikbare Taksi. Zoals in de meeste plaatsen wel oppassen voor erg behulpzame chauffeurs die je via bevriende winkels en stalletjes naar brengen je bestemming brengen.