Snorkelen of duiken
Bij de meeste rotsen langs de kust is het goed snorkelen. Op een goede dag heb je hier heel veel zicht onder water. De beste plekken vindt je in de buurt van de hotels; Pine-Bay en Tusan,Ada-Kule tot Kismet,Grand Blue Sky en natuurlijk in Milli Park (Nationale Park). Je moet dit gebied natuurlijk niet verglijken met de tropen,waar je meer verschillende vissen en planten vindt, maar ook hier is er genoeg te zien en het is leuk om te doen en verkoelend.

Ervaren duikers vinden hier genoeg mogelijkheden om de kust te verkennen, met of zonder boot. Een kilometer of wat uit de kust bevindt zich een rif op een meter of twaalf diepte. Ideaal om te bezoeken! Hier vindt je o.a. inktvis, murenen, kreeft en veel schoolvis. Voor onervaren duikers of beginnelingen is Kusadasi ook perfect. Neem eens een "show-dive", dan gaat er een wereld voor je open. Je krijgt wat theorie, uitleg over je uitrusting en er gaat natuurlijk een ervaren duikleraar met je mee op je eerste avontuur. De prijzen van het duiken hier in Kusadasi zijn in verhouding met andere plaatsen relatief goedkoop. Zaak is wel dat je in goede handen bent. Een duikschool met een goede naam en veel ervaring (met zowel beginners als ervaren duikers) is "Seahorse Diving". Je kunt hier een afspraak maken met Klaus (duikschool eigenaar) dan wordt je opgehaald en weer terug gebracht. Via hun www.seahorsediving-kusadasi-tr.com zijn de prijzen en mogelijkheden op te zoeken.
Wateraktiviteiten
Bij de meeste 5* hotels, maar ook aan de openbare stranden is er een ruim aanbod aan aktiviteiten. Eenieder die naast zwemmen en zonnen op de stranden aktief bezig wil zijn kan zijn hert ophalen. Waterskien, banana-ride, waterscooters, para-sailing, kano's, windsurfen en waterfietsen zijn langs de hele kust te bespreken. Het huren van zeilboten of speedboten is in Kusadsi eigenlijk nog niet aanwezig. Wel kun je boten met "captain" charteren, maar dat is vrij prijzig.

Landinwaarts bestaat de mogelijkheid om te raften op de Dalamanrivier, een schitterende rivier die bij uitstek geschikt is om te raften. Lekker actief bezig zijn en genieten van de omgeving. De tocht is zo'n 15 kilometer lang.
Quad rijden
Ze zijn nu ook in Kusadasi: Quads. Die leuke kleine motortjes op vier wielen. De Quad-Safari is vanwege het echt off-road rijden een van de "hottest things to do". Met een stuk of wat van deze terrein-voertuigen wordt er tweemaal daags een drie uur lange tocht gemaakt door het duin- en moerasachtige gebied van Pamucak. Je mag er alleen op of leuker met z'n tweetjes. Weer eens wat anders. Spectaculair, spetterend, spannend en stoffig!
Via de link «/kusadasi/quad_safari_kusadasi.html kun je meer informatie krijgen. Een echte aanrader.
Aqua parken
In Kusadasi kun je kiezen uit drie aqua-parken. Ten zuiden van de stad bij Long Beach ligt het "Long Beach Aqua Park". Redelijk groot park waar je het prima een dag kunt uithouden. Zwembaden,12 glijbanen, kinderbaden en bij het strand. Het grote werk vinden we echter ten noorden van Kusadasi. Twee van Europa's grootste aqua-parken liggen hier vrijwel naast elkaar. "Ada-land" (www.adaland.com) ligt tussen de hotels "Pine Bay Beach Resort" en"Efes Princes". Een zeer modern park voor groot en klein met alles er op en eraan. Er is zelfs een water-rafting baan. Iets verder ligt het "Aqua-Fantasy Park", compleet met een gloed nieuw super-luxe 5*hotel (www.aquafantasy.com). Het aqua-park heeft een soort Disney-World uitstraling met fantastische kinderfaciliteiten. Alle parken zijn goed te bereiken met de dolmus, taxi of eigen vervoer. Tevens hebben de parken een eigen bus-service.
Zonder de VVV uit te hangen toch een poging om enige informatie te geven over een aantal dingen om te ondernemen:
Efeze
Efeze staat bekend als één van de meest fascinerende archeologische opgravingen ter wereld. Het is ook één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld en de drukst bezochte antieke bezienswaardigheid van heel Turkije. Miljoenen mensen bezoeken deze, op Rome na, grootste stad van het oude romeinse rijk. Een stad die qua pracht en praal, kunst en cultuur een voorbeeld stelde voor alle andere steden uit haar bloei-periode. Brede marmeren straten gedecoreerd met mozaieken en beeldhouw-werken, imposante gebouwen met alle kleuren marmer denkbaar en overal fonteinen en palmen. Nu, bijna 2000 jaar later, maakt Efeze nog steeds indruk op haar bezoekers. Efeze, 3500 jaar terug gesticht door Androklos, zoon van de koning van Athene,heeft een rijke historie. Cariers, Legiers, Perzen, Grieken, Romeinen, Byzanthijnen, elk volk, iedere cultuur heeft een stempel gedrukt op de geschiedenis van deze beroemde stad.
Efeze is goed te bereiken en ligt ongeveer 18 km ten noorden van Kusadasi in de richting van Celcuk.
Het Amphitheater bood plaats aan ruim 24.000 bezoekers, voor het bijwonen van drama-voorstellingen, maar ook voor gladiator-gevechten. Het theater werd tot voor kort nog steeds gebruikt. De laatste jaren hebben hier oa. Tina Turner, Tom Jones, Diana Ross, Sting, Elton John en vele anderen opgetreden. De overheid heeft dit inmiddels verboden, omdat de harde muziek schade zou veroorzaken.
CELCIUS BIBLIOTHEEK
De Celcius Bibliotheek was een van de mooiste en bekendste bouwwerken van Efeze. Dubbele muren, tegen vocht beschermend, lagen hier meer dan 120.000 rollen perkament. De gevel was opgesierd met 4 beelden die symbool stonden voor Kennis(Episeme), Verstand(Ennoia), Deugd(Arete) en Wijsheid(Sofia).
De tempel van Artemis
Artemis, de godin van de nacht, van de jacht, van de vruchtbaarheid, van de bossen en het woud, de personificatie van de maan, dochter van Zeus en Leto en tweelingzus van Apollo en eeuwige maagd. Artemis wordt afgebeeld als de veel-borstige godin. Voor deze grootheid werd door de bevolking van de stad Efeze een tempel gebouwd (550 v.c.), wat volgens overleveringen het mooiste gebouw ter wereld moet zijn geweest. Een bijna volledig uit marmer opgetrokken bouwwerk van 110 m. bij 55 m. met 125 zuilen van elk 17,5 m. hoogte. Het moet gigantisch geweest zijn. Het was dan ook een van de 7 wereldwonderen. Helaas is er niet veel meer van over. Een zuil in een moerasachtig gebied, is wat er nog van te zien is. De overblijfselen van de tempel liggen aan de weg van Efeze richting Selçuk(na ongv.2 km.aan de linkerkant. Achter het tempel-gebied ligt de IsaBey Moskee, daarboven de ruines van de St.Johannes Basiliek en daarachter de muren van het Byzanthijnse kasteel. Vier imposante ruines uit vier verschillende tijden met ieder een eigen verhaal.
House of Mary
Boven op de berg"Bulbul", vlakbij Efeze, bevind zich een kapelletje. Hier moet ooit het huisje van Maria gestaan hebben. Maria zou de laatste jaren van haar leven hier in deze prachtige omgeving hebben gewoond. Het is nu een pelgrimsoord voor Christenen en Moslims. Als moeder van een belangrijke profeet, ziet ook de Islam Maria (Mereyem-ana) als een Heilige. Het huisje trekt veel bezoekers van over de hele wereld. Onder deze bezoekers waren o.a.Paus Johannes XXIII, Paus Paulus VI en Paus Johannes Paulus II. Deze laatste verklaarde dit als een officiel bedevaarts-oord. Het huisje wordt nu gebruikt als kapel. Iedere zondagochtend wordt er een katholieke mis voorgedragen. De weg van Selçuk naar het huisje van Maria slingert zich over 9 km langzaam omhoog naar de top van de berg. Te bezoeken in combinatie met Efeze.
De Grot van de 7 slapers
Tijdens de heerschappij van de Romeinen werden in Efeze de christenen vervolgd vanwege hun geloof. Om aan de vevolging te ontkomen verscholen zeven jonge mannen zich hierom in een grot op de noordelijke helling van de berg "Pion". De Romeinen vonden de grot met zijn vluchtelingen en metselde hem dicht. Volgens de christelijke legende sliepen de 7 mannen 200 jaar en werden ze daarna gezien in de straten van Efeze tijdens de periode van Keizer Theodosius II. In de Koran wordt geclaimd dat de mannen zelfs 309 jaar geslapen moeten hebben. Na hun dood zijn de mannen begraven in de zelfde grot. Deze werd veranderd in een kerk en op 27 juli ieder jaar wordt hier nog steeds "het Feest van de 7 slapers gehouden". Van de hoofdingang van Efeze loopt er een klein weggetje richting de bekende grot.
Pergamon
Na Efeze is Pergamon (Bergama) zonder meer een van Turkije's mooiste archeologische opgravinggebieden. Ook hier vinden we weer staaltjes van historische bouwtechnische hoogstanden. Als je vanuit de vallei omhoog kijkt naar de Acropolis van de oude stad lijkt het er op dat alles hier gebouwd is met het doel om de bezoekers van Pergama te imponeren. De stad is volgepakt met indrukwekkende bouwwerken. De Acropolis had niet alleen een religieuze functie, maar vooral ook een culturele en sociale status, zoals veel gebouwen in deze stad. Imponerende gebouwen werden hier verbonden met functionaliteit. Hier stond ook een prachtig heiligdom van Athena, de tempel van Trojan, het altaar van Zeus (mooiste altaar ooit volgens overlevering). Het theater hier is het meest stijl oplopende van alle theaters uit de griekse wereld. Het bood zijn 10.000 bezoekers niet alleen een goed uitzicht op de theatervloer, maar ook over de hele omgeving. Bekend zijn vooral ook de bibliotheek en het Asclepion. De bibliotheek behoorde tot de drie grootste van de oude wereld. Het bevatte ruim 200.000 boek-werken. Helaas voor Pergamon werd de hele voorraad door Marcus Antonius als huwlijksgeschenk voor Cleopatra aan de bibliotheek van Alexandrie geschonken. Het Asclepion was waarschijnlijk het grootste en modernste ziekenhuis uit de gehele Grieks/Romeinse periode. Onder de slaapkamers liep een watertunnel om patiënten met het geluid van stromend water meer tot rust te laten komen. Ook kon je hier je dromen laten analyseren.
Pergamon ligt 190 km. vanaf Kusadasi.
Aphrodisias
Opgravingen tonen aan dat de stad "Aphrodisias" al bestaan moet tijdens de Brons-tijd, maar de naam van de liefdesgodin "Aphrodite" kreeg zij pas in de 6e eeuw voor Christus. De stad was in zijn tijd vooral bekend door zijn school voor beeldhouwkunst. Tevens was het een belangrijk medisch en filosofisch centrum. De Tempel van Aphrodite was een bedevaartsplaats voor pelgrims, die van heinde en verre hier naar toe kwamen om hier deel te nemen aan de orgies, die opgedragen werden aan de godin. Daarbij lag de stad aan de belangrijkste handelsroute. Aphrodisias beleefde gouden tijden, vooral gedurende de Romeinse periode, totdat in de 5e eeuw n.c. het Christendom een einde maakte aan deze vorm godenverering. Aphrodisias kreeg toen een nieuwe naam "Stavropolis" (de stad van het kruis) en de tempel van Aphrodite werd vervangen door een Basiliek. Tegenwoordig zijn een paar van de tempelpilaren weer opgegraven, maar de rest van de tempel worden overgelaten aan de verbeelding van de bezoeker. Het paleis van de Bisschop met zijn blauwe pilaren, de Baden van Hadrianus en het Odeon zijn hier te bewonderen, maar het meest spectaculaire van Aphrodisias is toch het Stadion.
Van Kusadasi naar Aphrodisias is ruim 170 km.
Hieropolis
Hieropolis, gesticht door Eumenes II, de koning van Pergamon, in het jaar 190 v.Chr, bevindt zich naast Pamukkale. Deze stad is niet zo oud als de meeste andere steden uit dit gebied, maar wel interessant. De stad heeft in de oudheid hoofdzakelijk onder Romeinse invloed gestaan, wat heel herkenbaar is aan haar bouwwerken. Het was eigenlijk een oude toeristenplaats, want het trok veel bezoekers deze kant op om hier te kuren in de bronnen van Pamukkale. Hierapolis werdt een attractieve stad met een theater, een Apollotempel, een arcadeboulevard en een Agora (marktplaats). Door de vele en ook zware aardbevingen heeft Hierapolis zich nooit echt volledig kunnen ontwikkelen. Met de komst van het Christendom heeft Hierapolis nog een Bisschopzetel gehad en werd er een Basiliek gebouwd en het bekende "Octagon", een achthoekige kerk waar de apostel Philipus begraven moet liggen. Na de zware aardbeving van 1354 was de stad volledig verwoest en was het einde van haar geschiedenis. Te zien zijn nog steeds het theater (nog steeds in gebruik), de Romeinse thermen (museum), gedeeltes van de stadsmuren, ruines van tempels en het Necropolis, de best bewaarde begraafplaats uit de Romeinse tijd.
Van Kusadasi naar Hierapolis is ongeveer 220 km.
Heraklion
Heraklion, genoemd naar de mythologische figuur "Herakles", bevindt zich aan de rand van het Bafameer, aan de voet van het Latmos gebergte. Oorspronkelijk lag de stad aan de baai waar ook Prienne en Milenne aan lagen, maar deze baai is volledig dichtgeslibd op het Bafameer na. Als havenstad moet zij in haar bloeiperiode ruim 150.000 inwoners gehad hebben. De stadsmuren zijn nog steeds te bewonderen, zoals zij slingerend over de imposante rotsen lopen. Achter de haven bevond zich de Tempel van Athena met daarnaast de twee verdiepingen tellende Agora (marktplaats). Ook is het theater nog gedeeltelijk te zien. Veel monniken vestigde zich in dit woeste berggebied en het eerste klooster dat hier gebouwd werd dateert uit de 7e eeuw. In totaal zijn er zo'n dertien kloosters in de omgeving van Heraklion gesticht, waarvan nog veel ruines te zien zijn. Ook het fort ter bescherming van deze kloosters is nog gedeeltelijk herkenbaar. Een aantal grotten in de omgeving hebben fresco's met christelijke afbeeldingen. Heraklion is een bezoek waard, niet alleen in archeologisch opzicht, maar omdat de locatie, met het Bafameer en het Latmos gebergte, zo prachtig is. Het Bafameer is tevens bekend als vogelreservaat.
De afstand vanaf Kusadasi is bijna 80 km.
Miletus, Didyma, en Priene
Miletus was de stad van de grote filosofen en wetenschapper zoals Anaximander, Thales en de inspiratiebron van Herodotes: Hekataios. Dit is ook de stad waarvan het alfabet erkend werd als zijnde het officiële Griekse alfabet. De basis van het huidige Latijnse alfabet. Bekend zijn o.a. de tempel van "Apollo Delphinion" en de "Baden van Faustina". Priene is een van de mooiste steden van de vroegere Ionische Federatie geweest. Didyma was in de Oudheid een Grieks heiligdom en een bekende orakelplaats van de god Apollo. Gebouwd vanaf haar haven omhoog tegen de zuidelijke hellingen van het Mykale gebergte, had de stad een prachtig uitzicht over zee. De meanderrivier veranderde haar loop, de haven slibde dicht evenals de zee ervoor, maar het uitzicht is gebleven, zij het nu over de uitgebreide vlaktes die voor katoenverbouw gebruikt worden. De bekende architect"Hippodamos" bouwde de stad opnieuw op volgens een"gratensysteem", waardoor de straten loodrecht op elkaar kwamen te liggen. Een voor die tijd ongekend stukje stadsplanning. Tevens werden alle openbare gebouwen met hun façade naar het zuiden gebouwd, zodat zij optimaal van het daglicht (en het uitzicht) gebruik konden maken. Boven op de berg is het van oorsprong Griekse theater met 6000 zitplaatsen nog in redelijke conditie en ook de tempel van Athena Polias is nog gedeeltelijk te bewonderen. Deze tempel, gebouwd in opdracht van Alexander de Grote, herbergde tussen haar 66 imposante Ionische kolommen een 7 meter hoog standbeeld van de godin"Athena". Het beeld is weg en er staan nu nog maar 5 kolommen, maar het is nog steeds imposant. Ook zijn de ruines van het 190 meter lange stadion nog te bewonderen.
De afstand van Kusadasi naar Priene is 35 km, Miletus ligt ongeveer 20 km verder.
Er zijn een aantal steden in de omgeving die het bezoeken waard zijn. Het moet natuurlijk gezegd zijn dat iedere persoon iets vindt in een grote stad. Gezien de historie van het gebied is, naast alle opgravingen, ook in de steden nog veel historie te vinden. Hoewel ze hier niet beschreven worden zijn de kleiner dorpjes aan de kust een aanrader als sfeerproever. Kleine haventjes met gezellige terrasjes. Breng je een bezoek aan de dorpjes in het binneland dan proef je heel goed hoe de mensen leven zonder het toerisme.
Twee steden zal ik belichten, te weten Bodrum en Izmir.
Bodrum
Bodrum, Oorspronkelijk een dorp waar de jetset vakantie vierde, maar inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste badplaatsen in Turkije. Bodrum is een havenplaats en ligt ook aan de Egeïsche Zee. Het wordt wel het Saint Tropez van de Turkse kust genoemd. Bodrum ligt in de nek van een schiereiland. Hierop liggen nog een aantal andere (bad-) plaatsen, zoals Marmaris, Yalikavak, Gümüslük, Datca, Kusadasi, Bitez, Torba en Turgutreis. Een aantal van deze plaatsen zijn al sinds decenia, net als Saint Tropez, heel erg in trek bij de Turkse sterren en je moet hier een tweede huis hebben om mee te tellen. De aanblik is karakteristiek met spierwitte huizen met vooral platte daken (Bodrum stijl). De haven is sfeervol en tegen zonsondergang gewoonweg sprookjesachtig, winkels zijn er in alle soorten en maten te vinden, het barst er van de gezellige restaurants, de stranden zijn mooi en het uitgaansleven bruisend. De populariteit van de stad zorgt er voor dat in het hoogseizoen er zo'n 200.000 toeristen tegelijkertijd in en rondom het stadje verblijven en de stranden en het centrum van Bodrum erg druk zijn. In Bodrum zijn, naast het wandelen in de haven en het centrum een aantal bezienswaardigheden te bezoeken:
De Hamam van Bodrum, verbonden met de Çemberlitas-baden in Istanbul, is gevestigd in een mooi natuurstenen huis. De service is uiterst professioneel en het is er brandschoon. Hier proeft u de sfeer van een echt Turks bad. De masseurs zijn vakkundig en na een behandeling voelt u zich weer als herboren.
De Oude Werf bij het Arsenaal wordt net als de stadsmuren van Bodrum gerestaureerd. Hij ligt tegenover de Petrusburcht en kijkt uit over de haven. De werf werd in de 18de eeuw gebouwd, toen de Osmaanse sultans hun zeemacht wilden versterken. Te bewonderen zijn een cisterne, aan de westkant van de haven een Osmaanse toren, een begraafplaats, versterkingen om de werf te beschermen en een tombe uit 1729 ter ere van Cafer Pasa, een zeeheld en prominent beschermheer van de stad.
Het opvallendste symbool van Bordum is het kasteel, dat in 1406 door de Jahannieters werd gebouwd. De vijf torens vertegenwoordigen de nationaliteiten van hun gevreesde bewoners. Toen Süleyman de Prachtlievende Rhodos in 1523 veroverde, vielen zowel Rhodos als Bodrum onder Osmaanse heerschappij en vertrokken de ridders naar Malta. De burcht, die eeuwenlang verwaarloosd was, deed vanaf 1895 dienst als gevangenis. In de Eerste Wereldoorlog brachten de Franse oorlogsschepen schade aan het gebouw toe. In de jaren zestig werd de burcht gebruikt als opslagplaats voor voorwerpen uit de zee. Nadat het kasteel is gerestaureerd werd het een museum dat vanwege zijn schatten internationale bekendheid geniet.
Izmir
Izmir, de geboorteplaats van Homerus, is de derde grote stad en heeft de tweede haven van Turkije. Het telt momenteel meer dan 3.500 000 inwoners en groeit explosief in alle opzichten. Nieuwbouwwijken rijzen als paddestoelen uit de grond, grote luxe super moderne winkelcentra worden in rap tempo uit grond gestampt. Een nieuwe boulevard en een nieuwe infrastructuur die niet onderdoen voor andere moderne steden. Helaas echter ook arme(sloppen)wijken zo groot dat je er in kan verdwalen. De eerste overblijfselen van Izmir dateren van zo'n 5000 jaar geleden. De stad heeft dan ook een rijke en lange geschiedenis. Tot aan het einde van de 1e wereldoorlog heette de stad "Smyrna". Toen kreeg het zijn huidige naam. Het moet eeuwenlang een van de mooiste steden geweest zijn. Helaas zijn er niet zoveel tastbare bewijzen meer van dat rijke verleden. De vele aardbevingen uit de vorige eeuwen en de grote stadsbrand van 1922 hebben er voor gezorgd dat er niet veel historie meer overeind staat. Er is een archeologisch museum, twee aquaducten van Siyer en Yesildere over de Meles rivier, een etnisch museum en het Ata Turk museum. Verder zijn er de opgravingen van de "Agora" te bezoeken. De muren en torens van het kasteel "Kadifekale" waar Alexander de Grote heeft gewoond bevinden zich boven op de berg in het midden van de stad. Van hier uit heb je een spectaculair uitzicht over de hele stad en de Golf van Izmir. Het leukste is eigenlijk toch het oude winkel centrum van "Kemer Alti". Nauwe straatjes, vaak met doeken overspannen, vormen gezamenlijk een waar doolhof. In het midden hiervan is het "Kizlar Hane" (meisjeskasteel), een mooi gerenoveerde burcht, die momenteel dienst doet als winkelcentrum. Kleine antiek- en souvenir winkeltjes hebben hier de overhand. Als je "Kemer Alti" uit komt aan de kant van de zee, kom je op een groot plein. Dit heet "Konak" . Hier staat o.a. de oude klokkentoren (Saat Kulesi) van Izmir. Hier is ook het hoofdstation van de metro. Aansluitend leggen hier ook de veerboten aan waarmee je naar de overkant kunt gaan, naar een ander gedeelte van de stad, "Karsiyaka". Dit is een heel modern gedeelte met winkelstraten en luxe appartementen gebouwen. Izmir is een interessante plaats om een keer te bezoeken.
Dagtrip met een Gulet
De Gulet is een voor Turkije uniek ontworpen houten boot die over de jaren zich heeft geëvolueerd van een vissers- en vrachtboot tot het huidige model vaartuig met een prachtige ruimte voor een mooi dagje weg. De boottocht brengt je langs de kust van Kusadasi en onderweg wisselen rotsformaties zich af met zandstranden. Vergezichten veranderen in gebergtes die vanuit zee oprijzen. In een heel ontspannen sfeer met een hapje en een drankje aan dek in alle rust genieten. Het uitzicht zal je onderweg niet vervelen. Onderweg wordt aangelegd in een aantal kristal heldere baaien. Je kunt dan zwemmen, duiken en snorkelen. Verder wordt bij de meeste tochten ook een barbeque verzorgt met alles erop en eraan. Er zijn veel verschillende boten/organisaties die deze dag aanbieden. Laat je even goed informeren. In de ochtend is de zee meestal helemaal vlak en is het rustig varen, maar in de middag neemt de wind vaak toe en worden de golven wat hoger.
Pamukkale
Pamukkale, in het Turks letterlijk vertaald 'het katoenen kasteel', is een prachtig spectaculair natuurverschijnsel, uniek in de wereld. Op de hellingen bij de stad Denzili hebben zich in miljoenen jaren sprookjesachtige, verblindend sneeuwwitte kalksteenterrassen gevormd. Het heldere, warme thermale water van ongeveer 35 graden Celcius uit de bronnen zou een geneeskrachtige werking hebben! De Romeinse keizers kwamen hier regelmatig baden en nu zijn de bassins een trekpleister voor talloze toeristen. U kunt ook (pootje) baden in de bassins van de kalkterrassen. De terrassen mag u alleen met blote voeten betreden. Ook is er een thermaal bad waar men tegen betaling gebruik van kan maken, dus vergeet uw badkleding niet! Bovendien vindt u als extra attractie hier ook de resten van de oude stad Hiërapolis. De afstand van Kusadasi is ongeveer 200 km, dus wel iets om te combineren.
Jeepsafari
Er is geen leukere en mooiere manier om het gevarieerde achterland van Kusadasi te ontdekken dan met een jeepsafari. Met een colonne auto's door bos, berg, strand en dorpen rijden is een van meest geliefde activiteiten die mensen van alle leeftijden op vakantie ondernemen. De meeste organisatiebureau's leiden je door en door Milli park. Er wordt gestopt om de lokale gerechten te proeven en de flora en fauna te bekijken. Ook in Milli park ga le bij een oud klooster en grafkelders kijken. Zwemmen in een ondergronds meertje is ook mogelijk. Andere tochten bieden je een barbeque aanop de bergtop. Ook een afsluiting van de dag aan het strand behoort tot de mogelijkheden. Wil je zelf rijden dan kan dat als je een rijbewijs bij je hebt. Het is geen "Parijs-Dakar", maar soms leuk spannend, knap stoffig en leuk om te doen. Ben je met familie of vrienden rij je met je eigen groepje in je eigen auto (onder voorbehoud). Als je terug komt is het de bedoeling dat je volledig onder het stof zit. Dus neem voorzorgsmaatregelen! zonnebril, petje, makkelijke schoenen en een handdoek. Vergeet de zonnecrème niet en je camera. Door het gevarieerde aanbod wel even goed kijken naar de aanbiedingen en het aangeboden programma.
Turkse avond
De Turkse avond is natuurlijk "de avond" die je een keer meegemaakt moet hebben als je in Turkije op vakantie bent. Er zijn verschillende locaties in en om Kusadasi waar deze avonden georganiseerd worden (alleen in het hoogseizoen). Maar de meest populaire "Turkish Night" wordt gehouden in de Caravanserai van Okuz Mehmet Pasa, het oude fort in het centrum van Kusadasi. Dit uit 1618 daterende gebouw is zonder meer de mooiste plek en achtergrond waar je zo'n evenement kunt bezoeken. Deze avond is een aaneenschakeling van folklore, muziek, dans en natuurlijk de buikdanseressen. Een groot orkest zal voor iedereen spelen en u kunt meedoen of getuige zijn van een traditionele Turkse bruiloft ceremonie. Dit moet je toch een keer meegemaakt hebben. De avond is te boeken met of zonder diner, met een grote selectie van mezes/starters, kebab of kip van de BBQ als hoofdgerecht en een open buffet van veel vers fruit en desserts. Locale dranken zijn inclusief. Dit is een leuke en gezellige en je meest Turkse avond uit.
Tocht naar het Griekse eiland Samos
Op een vaarafstand van circa 1,5 uur van Kusadasi, bevindt zich het prachtige Griekse eiland Samos. Een kennismaking met Griekenland, terwijl u op vakantie in Turkije bent. Het eiland Samos maakt onderdeel uit van de Egeïsche Archipel waar ook het eiland Lesbos toe wordt gerekend. Het eiland is opvallend groen en er zijn veel dennenbomen en wijngaarden. Deze wijngaarden leveren de druiven voor de zoete dessertwijn waar Samos bekend om staat. Het eiland staat verder bekend om zijn ruige gebergte, mooie natuur en prachtige baaien. Het stadje Samos is een vriendelijk plaatsje met een gezellige en ontspannen sfeer, talloze winkels en terrasjes. Het is tevens de hoofdstad van het eiland. In Pythagoras lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan. De authentieke bouwstijl en de overblijfselen uit de oudheid lijken dit te bewijzen. Ook het schitterend gelegen dorp Mytilini is zeer de moeite waard en heerlijk Grieks. Op Samos is het mogelijk een eilandtour te boeken en kun je zo in een paar uur de meest markante plaatsen op het eiland bezoeken. Indien u ter plaatse een auto of scooter wenst te huren, vergeet dan niet uw rijbewijs mee te nemen. Zonder rijbewijs worden ook geen scooters verhuurd. Vergeet uw paspoort of identiteitskaart met visum niet. Als bonus is er de mogelijkheid om op de boot tax-free te shoppen.
Dorpentocht
Het is natuurlijk mogelijk om op eigen gelegenheid het binnenland in te trekken en de sfeer van het authentieke Turkije te proeven. Er worden echter ook excursies georganiseerd langs authentieke dorpen waarbij je een echt goede indruk kunt krijgen van het normale dagelijkse Turkse leven. Buiten de behoorlijke hoeveelheid leuk gebrachte informatie van de gidsen, krijg je veel van het plattelandsleven en dorpsleven te zien. Je kunt prachtige en originele foto's maken gedurende deze dag. Meestal krijg je een traditionele lunch van lokale gerechten en wijnen aangeboden. Ook staat er een bezoek aan een traditioneel dorpshuis, moskee en school op het programma. Natuurlijk is er de mogelijkheid om plaatselijke producten te kopen zoals met hand geknoopte tapijten. Een vakantie naar Turkije zonder deze excursie om het "echte Turkije" te proeven is niet compleet. Even weg van het toerisme en terug in de tijd. Leuke dag en leerzame dag, interessant voor jong en oud.