Turkije wordt ook wel de natuurlijke brug tussen Europa en Azië genoemd. Het land wordt begrensd door Griekenland en Bulgarije in het westen, Georgië, Armenië, Iran en Azerbaijan in het (noord-)oosten en Irak, Sirië en de middelandse zee in het zuiden. Naast Ankara als hoofdstad zijn Izmir en Istanbul de grootste steden. Turkije heeft ongeveer 65 miljoen inwoners.
Door de grootte en door de aanwezigheid van bergen en rivieren kent Turkije naast het bekende mediterane klimaat ook regenachtige hooglanden en steppes.
Eén van de belangrijkste kenmerken van Turkije is de uitgesproeken vriendelijkheid en gastvrijheid.
Pigeon Island, of wel vogeleiland, verdiend het echt om het symbool van Kusadasi te zijn. Het super uitzicht vanaf het eiland en de geweldige kleuren bij de zonsondergang trekt iedere toerist naar het eiland. Vanaf het eiland kunt u de boten voorbij zien komen en de grote cruise schepen zien binnen varen. Het eiland werd in de tijd van Ottoman gebruikt voor militaire doeleinden en daarvoor als strategisch punt voor de verdediging van de kust. Het Byzanytine Kasteel wat op de rots staat werd gebruikt als bescherming tegen de piraten vandaar de naam "Pirate Castle".
In Kusadasi zijn twee ziekenhuizen, een privť ziekenhuis en een openbaar. Beide hebben alle voorzieningen die een ziekenhuis behoren te hebben. Er zijn ook doktersposten die u uitstekend kunnen helpen wanneer u een dokter nodig heeft. De meeste medical centers (dokters posten) helpen u wanneer u een verzekering heeft. Het officiŽle ziekenhuis in Kusadasi helpt bij noodgevallen. De apotheken, eczane in het Turks, zijn geopend van 9:00 uur tot 21:30 uur. Zoals in Nederland is er altijd een apotheek die dienst heeft op zondag en buiten de openingstijden. Het kraanwater in Kusadasi kun je drinken. Het heeft echter een vieze smaak. Daarom is het verstandig om flessenwater te drinken.
Turkije is een seculaire Republiek waar religie en staatszaken strikt zijn gescheiden. Toch is 99% van de mensen in Kusadasi moslim. De Turken zijn voor het merendeel Sunni moslims. Eén op de zes is echter Alevi of Shiite van oorsprong. Op het platteland worden alle gebruiken, zoals vijf keer per dag bidden en het houden van de Ramadan, strikt gevolgd. In Kusadasi en de verdere kuststreek gebeurd het zelfde als in Nederland en worden de strikte regels door ongeveer 35% van de bevolking nog gevolgd.
De nationale munteenheid is officieel de Yeni Turkish Lira, vandaar de aanduiding YTL. 1 Kurus is de kleinste en 100 YTL is het grootse bankbiljet. De koers ten opzichte van de Euro ligt nu ongeveer op 2,70 TL. Via deze link is de actuele koers en een omreken tool te vinden.
Grote credit cards zoals Visa, Mastercard, Amex en Dinner Club, travelers cheques worden bijna overal geaccepteerd, maar beter is het natuurlijk om het van tevoren even na te vragen. Het beste kunt u gewoon met contant geld betalen (Turkse lira's) omdat u dan de beste prijs krijgt, dit in verband met dat de winkeliers 7% commissie op credit cards aan de banken moeten betalen. Ook kun je in geheel Kusadasi gewoon met je Euro's betalen. Let wel goed op bij het omrekenen door de winkeliers en handelaren.
Rond het jaar 3000 voor Christus Worden de eerste nederzettingen gesticht aan de rand van de Pilav Berg in Kusadasi, genaamd Ania en Melia. Het milde klimaat is dan erg geschikt voor het verbouwen van olijven, druiven en vijgen. In de tiende eeuw voor Christus vormen zicht de "10 Ionische steden" -Samos, Khios, Miletos, Priene, Ephesus, Teos, Erythrai, Priena, Klazonemi, Lebedos, Phokaia, Colophon en Smyrna die uitgroeien tot de meest welvarende steden van die tijd. Rond dezelfde tijd worden bij Kusadasi de steden Phygale, Marathesion en Neopolis gesticht. De havens waren toen niet druk bezocht omdat deze te dicht bij de handelscentra van Efese en Miletos lagen.
In 546 voor Christus verliest de Ionische federatie een van de grootste zeeslagen uit de geschiedenis tegen de Perzen, die dan ook het hele gebied overnemen. In ongeveer 200 voor Christus komt het gebied onder de Romeinse overheersingt totdat het Romeinse Rijk in het jaar 395 wordt opgedeeld in oost en west. Kusadasi en omgeving behoren dan automatisch bij het Byzantijnse (oost Romeinse)Rijk.
In deze periode schijnen er in het Egëisch gebied lichte klimaatschommelingen te hebben plaats gevonden, die gepaard gingen met zware aardbevingen. Efeze wordt voor een groot gedeelte verwoest. Ook de rivier waaraan het lag en waar het voor een groot gedeelte haar welvaart aan te danken had, was van route veranderd. Efeze, dat als uitvoerhaven van de bekende zijderoute werd gebruikt, had als handelsstad geen waarde meer. Dus werd
er naarstig naar een alternatief uitgekeken. Het oude Neopolis met z'n diepe natuurlijke haven en slechts 18km van Efeze, werd de nieuwe handelshaven. Joodse, Armeense en Griekse handelaren deden in deze haven goede zaken met het oude Europa. Scala Nova, zoals het nu heette, kwam in begin 15e eeuw uiteindelijk onder Venetiaanse- en Genueaanse dominantie. De Turkse dominantie begon met de invasie door Seljukian Kilic Arslan de tweede. Kusadasi was toen inmiddels strategisch als haven aan de belangrijke handelsroutes.
In het jaar 1413 werd de stad ingenomen door Sultan Mehmet Celebi en luide de periode in onder het Ottomaanse Rijk. De ontwikkeling ging nu heel snel en de meeste historische gebouwen, de Okuz Mehmet Pasa Caravanserai, forten en moskeën, zijn toen gebouwd. Na in de eerste wereldoorlog nog gestreden te hebben met de Grieken is Kusadasi in 1922 onderdeel geworden van de Turkse Republiek.
De Caravanserai van Kusadasi is gebouwd onder het gezag van Okuz Mehmed Pasha tijdens de Ottomaanse tijd. De oorspronkelijke bestemming was een soort herberg en bescherming voor handelsreizigers om te rusten, handel te drijven en informatie uit te wisselen over de handelsroutes. De Caravanserai typeert zich door een rechthoekige open binnenplaats, toegankelijk door één enkele poort, omgeven door hoge muren waarin veel stallen, ruimten en nissen waren aangebracht waar de handelaren sliepen en handelden. Ook werd voorzien in water en proviand voor het vervolg van de reis. De Caravanserai van Kusadasi is volledig gerestaureerd in 1966 en is tegenwoordig een historische trekpleister en de plaats waar "Turkse Avonden" worden georganiseerd.