De Turkse keuken wordt, na de Franse en de Chinese, beschouwd als een van de voornaamste en veelzijdigste keukens ter wereld met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de dagen van het Ottomaanse imperium (1299-1923). Er wordt vaak gedacht dat Turks eten lijkt op Grieks eten, hoewel je eerder het omgekeerde kunt stellen, aangezien de Turken 400 jaar lang Griekenland hebben overheerst. Veel 'typisch' Griekse specialiteiten zoals de mezzes, de suvlaki en de ouzo hebben eigenlijk een Turkse oorsprong.
De Turkse keuken was tijdens de Ottomaanse heerschappij zo geavanceerd dat er maar zeer weinig buitenlandse invloeden in voorkwamen. Het gebruik van de bechamelsaus is een voorbeeld van de Franse invloed. De schoonheid van de Turkse keuken zit hem in de eenvoud van de basistechnieken, de indrukwekkende variëteit en de eerlijkheid van het eindproduct. Gerechten die niet zijn bedolven onder zware sauzen of gemaskeerd door een overdreven gebruik van kruiden en specerijen. De hoofdingrediënten dienen altijd op de voorgrond te staan, zodat een aubergine naar aubergine smaakt en kip naar kip, etc. Een uitgelezen balans tussen de diverse hoofdingrediënten vormt de sleutel tot een geslaagd Turks gerecht. Daarnaast worden uitsluitend verse ingrediënten van topkwaliteit gebruikt. Wat betreft de kruiden, die dus meestal spaarzaam gebruikt worden, zijn sumak (gemalen gedroogde bessen met een friszure smaak dat in plaats van citroensap wordt gebruikt), piment, kaneel en paprikapoeder de meest voorkomende. Soms wordt een gerecht alleen besprenkeld met wat gesmolten boter met cayennepeper. Als saus wordt vaak een schaaltje romige yoghurt met knoflook erbij gegeven. Vlees wordt doorgaans spaarzaam gebruikt en vormt vaak, anders dan bij ons, niet het hoofdbestanddeel van een maaltijd.
Een aantal markante Turkse dranken zijn:
Ayran, een Turkse joghurt gemengd met water en zout, is een ideale zomerdrank tegen de dorst en de behoefte aan mineralen. Bovendien heeft het een rustgevende werking.
Cay, de Turkse Thee, Volksdrank no. 1 met zijn tyische aroma wordt altijd en overal in dunne glaasjes met peervorm of de vorm van een vrouwenlichaam (90-60-90) geserveerd.
Salgam, een zoute en zure groentesap, totaal vreemd voor de Europeese smaak, gemaakt van zwarte wortels is het de ideale drank voor de hete zomers en bij Raki.
Raki,ook wel ASLAN SUTU genoemd, leeuwenmelk, met ca. 43% alcohol en verdund met water en ijsblokjes geeft Raki de Turkse keyif...genoegzaam genietend van het eten en de sohbet, discussies met vrienden. Raki wordt gemaakt van druiven en anijs welke de maag rust geven en is vergelijkbaar met de Griekse Ouzo.

Soepen

Soep is het meest gebruikte voorgerecht in Turkije. Vooral tijdens de ramadan is soep het gerecht, dat na het verbreken van het vasten en voorafgaand aan de laatste maaltijd voor zonsopgang, wordt gegeten. In de Turkse keuken wordt soep zowel in de zomer als in de winter genuttigd. ’s Winters wordt vooral tarhana, soep van gebroken tarwe, yoghurt en linzen, en ezogelin, yoghurtsoep met linzen en vermicelli, gemaakt. In de zomer worden meestal soepen als karnemelksoep en yoghurtsoep bereid en koud gegeten. Het verkoelende effect van deze soep wordt veroorzaakt door de yoghurt.
 1. Witte kool gerecht - KAPUSKA
 2. Brandnetel soep - ISIRGAN CORBASI
 3. Vermicelli soep - SEHRIYE CORBASI
 4. Linzensoep - MERCIMEK CORBASI
 5. Bergsoep - YAYLA CORBASI
 6. Bruiloftssoep - DUGUN CORBASI
 7. Doperwtensoep - BEZELYE CORBASI

Mezes (Bijgerechten)

Alhoewel er nog steeds discussie is over wat “meze’s” en wat salades zijn, is het zeker door iedereen geaccepteerd dat bij deze meze's en salades raki gedronken wordt. Tijdens het Ottomaanse Rijk dronken mannen “raki” met ijs met “meze’s” terwijl vrouwen “ud”(Turkse luit) speelden. Als mannen buitenshuis wilden eten, dan gingen ze naar kleine restaurantjes “meyhane”, waar alleen maar raki en “meze’s” geserveerd werden. Destijds werden er diverse soorten “meze” geserveerd op kleine borden. Als je naar een typische Turkse ‘meyhane” gaat, vind je daar kleine “meze” bordjes op grote platen waar je uit kan kiezen ... Er zijn koude en warme meze’s waarbij de koude meze’s nooit samen met de warme meze’s geserveerd worden. Warme meze’s worden geserveerd tijdens het benutten van de koude meze.
 1. Tarwe salade - KISIR
 2. Meze uit Antalya - SAKSUKA
 3. Linzen sigaartjes - MERCIMEK KOFTE
 4. Postelein salade - SEMIZOTU SALATASI
 5. Witte bonen salade - PIYAZ
 6. Turkse pita - POGACA
 7. Prei in olijfolie - ZEYTINYAGLI PIRASSA
 8. Bruine bonen in olijfolie - ZEYTINYAGLI BARBUNYA
 9. Poffertjes van courgette - MUCVER
 10. Gefrituurde mosselen met walnotensaus - TARATORLU MIDYE TAVASI
 11. Gevulde deegrollen - SIGARA BOREGI
 12. Komkommer yoghurt - CACIK
 13. Aubergine gerecht - PATLICAN CENTME
 14. Bijgerecht van schapenkaas - ACURE

Hoofdgerechten

Na de voorgerechten komen de hoofdgerechten. Dit bestaat vaak uit vis, schaaldieren, maar ook uit schotels van vlees, zoals şiş kebab of döner kebab. Vaak worden deze vleesspecialiteiten op een spies bereidt, terwijl ze langs een grill geroosterd worden, daarna wordt het vlees gesneden en in losse stukjes op uw bord geserveerd.
 1. Aardappelpot - PATATES YEMEGI
 2. Oven tuinbonen - FIRIN KURUSU FASULYE
 3. Gevulde aubergines - KARNIYARIK
 4. Lamsstoofpot - KUZU KAPLAMA
 5. Bonte rijst - IC PILAV
 6. Folie Kebap met groente - KAGIT KEBABI
 7. Snijbonenrijst - DIBLE
 8. Nomaden stoofpot - TÜRLÜ
 9. Mosselen rijst - MIDYELI PILAV
 10. Vrouwendijen - KADIN BUDU KOFTE
 11. De heerser vond het lekker - HUNKAR BEGENDI
 12. Gevulde paprika - BIBER DOLMASI
 13. Artisjok-bodem belegd met gehakt - KIYMALI ENGINAR
 14. Sucuk eieren - SUCUKLU YUMURTA - Snelle maaltijd
 15. Verse tuinbonen met lamsvlees - ETLI TAZE FASULYE
 16. Auberginen musakka - PATLICAN MUSAKKA
 17. Gebraden vlees gerecht - ET SOTE
 18. Zeebaars uit de oven-LEVREK FIRINDA

Nagerechten

De nagerechten, waar vaak koffie bij wordt geserveerd, kunnen bestaan uit zoet gebak (o.a. baklava), zuidvruchten en noten en diverse puddingen, waarvan de merkwaardige zoete kippudding een van de markantste voorbeelden is. Als nagerecht neemt met in de Turkse keuken ook vaak fruit. Over het algemeen moet het nagerecht heel zoet zijn.
 1. Pompoen dessert - KABAK TATLISI
 2. Rijst dessert - ZERDE
 3. Dessert van gedroogde vruchten en noten - ASURE
 4. Lippen van een mooie vrouw - DILBER DUDAGI
 5. Vijgen dessert - SUTLU INCIR TATLISI
 6. Engelenhaar, dessert met ongezouten kaas en suiker - KUNEFE
 7. Zoet deeg met melk dessert - SUTLU KADAYIF>